Zarejestruj się

15 + 13 =

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Powracam

Już dawno nie proponowałem wam czegoś do upichcenia samodzielnie. Ostatni taki wpis był ponad 3 miesiące temu, a dotyczył sałatki wieloowocowej. O słodkościach pisałem ponad 15 miesięcy temu. Mam nadzieję, że teraz będą częściej pojawiać się tu wpisy, a zaczynam tekstem, w którym pokażę wam jak zrobić białe praliny własnym sumptem.

Białe praliny – składniki i przygotowanie

– 2 tabliczki białej czekolady,
– 1 duży lub 2 małe serki mascarpone,
– ok 125 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej,
– 1 paczka herbatników maślanych,
– skórka starta z cytryny lub limonki,
– wiórki kokosowe,

Przepis jest banalnie prosty i opiera się o koncepcję pralin, które przygotowywałem już wielokrotnie, ale w wersji ciemnej z gorzką czekoladą i kakao. Przygotuj naczynie z wodą, która podgrzejesz. W międzyczasie przygotuj wszystkie składniki – pokrusz drobno herbatniki, ale nie na pył. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Połącz czekoladę z serkiem mascarpone, gdy uzyskasz gładką masę, dodaj pokruszone herbatniki i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz świeżą z cytryny (pamiętaj o jej sparzeniu). Wymieszaj składniki przykryj wierzch naczynia folią spożywczą i schładzaj w lodówce około godziny, jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces włóż naczynie z masą na kilkanaście minut do zamrażarki. To pozwoli masie przybrać bardziej zwartą konsystencję. Praliny formujemy biorąc około pół łyżki masy, przekładając ją z łyżki na łyżkę tworzymy małe kulki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i umieszczamy w lodówce by dobrze się schłodziły.

Białe praliny będą doskonałą przekąską na spotkaniach przy kawie z przyjaciółmi. Jak widzisz przepis jest banalnie prosty, a ilość składników minimalna. Ryzyko popełnienia błędu w przygotowaniu – żadne. Uwaga na przepis białe praliny to kaloryczna bomba!

O Autorze

Cieszę się, że dotarłeś do tego miejsca. Liczę, że powyższy wpis Ci się spodobał. Jeśli tak, to uczyń mi ten zaszczyt oraz przyjemność - polajkuj, skomentuj lub udostępnij powyższy tekst. Bardzo łasy jestem na takie pochlebstwa. To one sprawiają, że mam więcej energii by sprawić Ci dobrze tym, co robię. Twoje niewinne kliknięcie sprawi, że więcej dobrych ludzi trafi do tego miejsca. Dla Ciebie to małe kliknięcie, dla mnie duża szansa. To jak będzie, pomożesz mi?

Podobne Posty

  • Karolina Niezgoda

    Ciekawie to wszystko wygląda, ciekawe jak smakuje przy tak małej liczbie składników? ;)

    • Wygląda i smakuje doskonale. Polecam spróbować. ;)

  • Nina Kurzyna

    ciekawe jak długo się spala :)

  • Uwielbiam domowej roboty pralinki, bo ZAWSZE świetnie się spisują na domowych imprezkach. Lubię też obdarowywać nimi znajomych, kiedy właśnie idziemy do nich z wizytą. Świetna sprawa! O wersji z herbatnikami nie słyszałam, dlatego zapisuje przepis. Dzięki :)

    • To już mój drugi pomysł na domowe praliny, prostota przepisu sprawia, że każdy sam może je przygotować. ;)

  • Anita Kłos

    Będę musiała wypróbować ten przepis. Właśnie, a dlaczego tak długo nie pisałeś nic o jedzeniu? ;)

    • Polecam przepis, u mnie się już kończą. Co do jedzonka jakoś tak wyszło, że zaniedbałem ten temat. Teraz mam już tło fotograficzne jako podstawę i kolejne w przygotowaniu tak więc powinno być więcej kulinariów. ;)

  • Co za pyszności! Takie domowe pralinki są najlepsze. Człowiek wie co je :)

  • Kasia Kamińska

    I po co iść do sklepu skoro takie pyszności można przygotować sobie samemu i to z takimi składnikami jako dodatki jakimi się chce. ;)

    • Jeśli wiesz jakich składników używasz, to wiesz co jesz, a w produkcie ze sklepu nie zawsze masz tę pewność.

  • Gosia Król

    Mniami, pyszności i to stworzone niby tak od niechcenia. Mam nadzieję, że więcej będziesz dawać takich przepisów. ;)

    • Dużo przepisów powstaje z przypadku lub z chęci poeksperymentowania. ;)

  • Pyszności! Takie wspaniałości nie mogą się marnować. Z chęcią polecimy wpis dalej :))

  • Mniam mniam, wyglądają pysznie, ale ja zamiast ‚białej czekolady’, której nie znoszę bym dodała masło i jogurt. Chyba coś takiego zrobię. Zainspirowałeś mnie :)

    • Pytanie czy taka kombinacja będzie miała odpowiednia konsystencję by udało się formować praliny. ;)

      • muszę spróbować zrobić taką wersję to dam znać :)