Powracam
Już dawno nie proponowałem wam czegoś do upichcenia samodzielnie. Ostatni taki wpis był ponad 3 miesiące temu, a dotyczył sałatki wieloowocowej. O słodkościach pisałem ponad 15 miesięcy temu. Mam nadzieję, że teraz będą częściej pojawiać się tu wpisy, a zaczynam tekstem, w którym pokażę wam jak zrobić białe praliny własnym sumptem.
Białe praliny – składniki i przygotowanie
– 2 tabliczki białej czekolady,
– 1 duży lub 2 małe serki mascarpone,
– ok 125 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej,
– 1 paczka herbatników maślanych,
– skórka starta z cytryny lub limonki,
– wiórki kokosowe,
Przepis jest banalnie prosty i opiera się o koncepcję pralin, które przygotowywałem już wielokrotnie, ale w wersji ciemnej z gorzką czekoladą i kakao. Przygotuj naczynie z wodą, która podgrzejesz. W międzyczasie przygotuj wszystkie składniki – pokrusz drobno herbatniki, ale nie na pył. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Połącz czekoladę z serkiem mascarpone, gdy uzyskasz gładką masę, dodaj pokruszone herbatniki i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz świeżą z cytryny (pamiętaj o jej sparzeniu). Wymieszaj składniki przykryj wierzch naczynia folią spożywczą i schładzaj w lodówce około godziny, jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces włóż naczynie z masą na kilkanaście minut do zamrażarki. To pozwoli masie przybrać bardziej zwartą konsystencję. Praliny formujemy biorąc około pół łyżki masy, przekładając ją z łyżki na łyżkę tworzymy małe kulki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i umieszczamy w lodówce by dobrze się schłodziły.
Białe praliny będą doskonałą przekąską na spotkaniach przy kawie z przyjaciółmi. Jak widzisz przepis jest banalnie prosty, a ilość składników minimalna. Ryzyko popełnienia błędu w przygotowaniu – żadne. Uwaga na przepis białe praliny to kaloryczna bomba!