Zarejestruj się

eight + 4 =

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Kasza jaglana fenomen wśród kasz

Kasza jaglana, a z niej ciasto. Przygotowując to ciasto pierwszy raz przyznam ze miałem wątpliwości, jak tak skrajnie różne składniki mogą ze sobą współgrać. Ciasto można podawać tak na zimno jak i na gorąco, po kilkunastu minutach od wyciągnięcia z piekarnika.

Składniki:
– 2 jabłka,
– 6 jajek,
– 25 dag białego sera,
– 25 dag ugotowanej kaszy jaglanej,
– średniej wielkości marchewka,
– ½ selera korzeniowego,
– 4 łyżki cukru,
– 6 łyżek mąki pszennej,
– sok z 1 limonki oraz otarta z niej skórka,
– garść owoców żurawiny,
– 50 ml białego wytrawnego wina,
– 3 łyżki płatków owsianych,
– łyżka masła,
– 3 łyżki tartej bułki

Na początek oddzielamy białka od żółtek. Z żółtek oraz 2 łyżek cukru z pomocą miksera ucieramy kogel-mogel. W większym naczyniu rozdrabniamy biały ser z kaszą jaglaną, następnie łączymy z koglem-moglem. Na drobnych oczkach ścieramy skórkę z limonki. Jabłka ścieramy na dużych oczkach, podobnie selera, skrapiamy je sokiem wyciśniętym z limonki. Ścieramy marchewkę i mieszamy razem składniki dodajemy mąkę i nasączoną w winie żurawinę oraz skórkę limonki. Ubijamy białka z 2 łykami cukru dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem blachy, którą dodatkowo posypujemy starta bułką. Wierzch ciasta posypujemy łatkami owsianymi. Blachę wkładamy do piekarnika na około 45 min i pieczemy w temperaturze 175 stopni.

Smacznego.

O Autorze

Cieszę się, że dotarłeś do tego miejsca. Liczę, że powyższy wpis Ci się spodobał. Jeśli tak, to uczyń mi ten zaszczyt oraz przyjemność - polajkuj, skomentuj lub udostępnij powyższy tekst. Bardzo łasy jestem na takie pochlebstwa. To one sprawiają, że mam więcej energii by sprawić Ci dobrze tym, co robię. Twoje niewinne kliknięcie sprawi, że więcej dobrych ludzi trafi do tego miejsca. Dla Ciebie to małe kliknięcie, dla mnie duża szansa. To jak będzie, pomożesz mi?

Podobne Posty

  • Kasia Kamińska

    ciekawe produkty udało się połączyć w tym cieście

  • Kasia Kruk

    składniki przeróżne i niewątpliwie tworzą niezwykłą mieszankę smaków

  • Karolina Niezgoda

    próbowałam ciekawie smakuje tak na zimno jak i na ciepło

  • Anita Kłos

    kasze to jedne z najzdrowszych produktów tak wiec dlaczego nie korzystać z nich w każdej smacznej formie