Zarejestruj się

2 × 4 =

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Prosty i smaczny przepis na makaron tagliatelle

Filozofia ugotowania makaronu nie jest trudna – wystarczy zrobić to zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Tak więc o tym nie będę się rozpisywał. Podobnie nad podsmażeniem mięsa mielonego na patelni. Bardziej skupię się nad domowym sosem słodko-kwaśnym. Porcja będzie solidna, taka jaką zawsze przygotowuję na zimowe zapasy.

Składniki:
– 3 kg pomidorów,
– 1 kg cebuli,
– 1 papryka czerwona i żółta,
– 1 puszka ananasów,
– 1 puszka kukurydzy,
– 6 ząbków czosnku,
– papryczka chili,
– 2 łyżki musztardy,
– 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
– 1 łyżka curry,
– 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
– 1 szklanka octu,
– 2,5 szklanki cukru,
– 2 łyżki soli,
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
Na wstępie przygotuj sporej wielkości garnek, w którym wszystko wymieszasz i zagotujesz. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić wszystko w kostkę i przełożyć do garnka. Z cebulą postąpić podobnie, dodać do pomidorów, posolić i razem gotować około 1 godziny. Następnie dodać posiekane w kostkę ananasy, paprykę i pozostałe składniki sosu słodko-kwaśnego – za wyjątkiem mąki ziemniaczanej. Całość gotujemy około 30 minut. Na koniec rozrabiamy w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu w celu jego zagęszczenia. Doprowadzamy do wrzenia i możemy sos przekładać do słoików. Tak przygotowany sos możemy spokojnie przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu nawet przez rok.

Makaron tagliatelle z sosem słodko-kwaśnym – przygotowanie:
– makaron tagliatelle – 500 g,
– mięso mielone – 500 g,
– sos słodko-kwaśny
– natka pietruszki.

Mięso podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy słoik (około 0,3l) sosu słodko-kwaśnego, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. W garnku obok gotujemy makaron. Wykładając go na talerz formujemy zgrabną formę, którą polewamy sosem z mięsem. Całość dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podana ilość składników wystarczy na 4 większe i do 6 mniejszych porcji.

Podobnie możesz przygotować inne rodzaje makaronu, ryż czy warzywa.

O Autorze

Cieszę się, że dotarłeś do tego miejsca. Liczę, że powyższy wpis Ci się spodobał. Jeśli tak, to uczyń mi ten zaszczyt oraz przyjemność - polajkuj, skomentuj lub udostępnij powyższy tekst. Bardzo łasy jestem na takie pochlebstwa. To one sprawiają, że mam więcej energii by sprawić Ci dobrze tym, co robię. Twoje niewinne kliknięcie sprawi, że więcej dobrych ludzi trafi do tego miejsca. Dla Ciebie to małe kliknięcie, dla mnie duża szansa. To jak będzie, pomożesz mi?

Podobne Posty

  • Kasia Kamińska

    Jak widzę pokaźne porcie sosu przygotowujesz, i to wszystko sam przejadasz?? ;)

    • Gosia Król

      zawsze potem jest dostępny od ręki, do ryżu, mięsa czy makaronów ;)

      • potwierdzam sos się dobrze przechowuje, a do tego jest zawsze jest dostępny od ręki w spiżarni ;)

  • Kasia Kruk

    Wygląda niezwykle apetycznie, pytanie jak smakowo wygląda Twoja propozycja.

    • Karolina Niezgoda

      trzeba spróbować jak widać przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste, nic dodać nic ując

  • Anita Kłos

    Naprawdę łatwe i proste :)

    • jeśli takie by nie było to nie proponowałbym jako danie do przygotowania ;) Po za tym może być to szybkie danie, gdy pojawią się niespodziewani znajomi ;)