Zarejestruj się

2 × four =

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Prosty i szybki przepis na muffiny

Przedstawiam Ci doskonałą dyniowo-pomarańczową propozycję przekąski w sam raz do kawy lub herbaty. Jak każde muffiny przygotowuje się je dosyć prosto. Zawsze najpierw składniki sypkie mieszamy z pozostałymi sypkimi, a i mokre łączymy najpierw ze sobą.

Składniki:
– 450 g mąki pszennej np. tortowej
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 225 g cukru
– szczypta soli
– skórka starta z 3 pomarańczy
– 3 łyżki cukru wanilinowego lub niepełna 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 3 jajka
– 400 ml kremu z pieczonej dyni
– 90 ml mleka
– 225 g masła, roztopionego
– dodatkowo możesz dodać świeże lub mrożone owoce

Przygotowanie:
Jeśli chodzi o dynię: około 3-kilogramową dynię umyć i pokroić na 6-8 części, z każdej usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu. Całość umieścić w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni C. Piec 45-60 minut, do chwili aż dynia będzie miękka. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Oddzielić miąższ od skórki i zmiksować w blenderze na gładką masę. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można wykorzystać do innych dań z dynią, jak na przykład zupy. Jeśli dyni pozostało więcej możesz także ją zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.

Piekarnik ustawiamy na 190-200 stopni C bez termoobiegu. Przygotowujemy około 24 foremek na muffiny lub korzystamy z dedykowanych papierowych foremek. Masło topimy i studzimy.

Sypkie składniki wsypujemy do jednego naczynia. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodajemy następnie cukier, sól, skórkę z pomarańczy i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie łyżką i odstawiamy na chwilę na bok.

W drugim naczyniu rozbijamy razem jajka wraz z kremem z dyni. Dodajemy wystudzone masło oraz mleko, mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy łyżką. Ciasto powinno być nieco „grudkowate”, ale nie powinny być to grudki samej mąki. Jeśli wcześniej odpowiednio wymieszaliśmy sypkie składniki to nie będziemy mieli z tym problemu.

Ciasto bezpośrednio po wymieszaniu wkładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut, aż muffiny wyrosną, co sprawdzamy patyczkiem. Jeśli mamy ochotę w środek możemy dodać suszone owoce: rodzynki, żurawinę czy posiekane orzechy lub świeże śliwki, wydrylowane wiśnie czy czereśnie. Dodatkowo urozmaicą one smak ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

O Autorze

Cieszę się, że dotarłeś do tego miejsca. Liczę, że powyższy wpis Ci się spodobał. Jeśli tak, to uczyń mi ten zaszczyt oraz przyjemność - polajkuj, skomentuj lub udostępnij powyższy tekst. Bardzo łasy jestem na takie pochlebstwa. To one sprawiają, że mam więcej energii by sprawić Ci dobrze tym, co robię. Twoje niewinne kliknięcie sprawi, że więcej dobrych ludzi trafi do tego miejsca. Dla Ciebie to małe kliknięcie, dla mnie duża szansa. To jak będzie, pomożesz mi?

Podobne Posty

  • Małgorzata Gosek

    I jak tu nie ulec pokusie, kiedy Ty co rusz coś wstawisz smakowitego:) Teraz tylko misja- znalezienie mistrza ciasteczkowego, który mi to zrobi;), bo moje gotowanie/pieczenie nie jest jeszcze na takim poziomie…

    • trening czyni mistrza

      • Małgorzata Gosek

        Nie można być we wszystkim mistrzem, chyba sam to dobrze wiesz ;)

        • i tak wiesz, że jestem ZAJEBISTY

          • Małgorzata Gosek

            Czy ja wiem…trochę Ci jescze brakuje do 100 w zajebistości :P

  • Asia Lenart

    Biała melduje chęć wypróbowania przepisu :D

    • przepis jest powyżej teraz tylko zostaje wypróbować ;)

  • Karolina Niezgoda

    Wyglądają niezmiernie apetycznie :D

  • Anita Kłos

    przepis przetestowany, jak zawsze to co polecasz jest apetyczne i smaczne

    • Gosia Król

      także chyba sprawdzę

  • Kasia Kruk

    kusisz przysmakami, które są proste w przygotowaniu a to zaleta

    • Kasia Kamińska

      trzeba się otwierać na ciekawe smaki ;)

  • Jak na koniec lata urosną znów dynie to z wielką chęcią podobne babeczki zrobię! Uwielbiam piec! ciasteczka i babeczki w szczególności, dyniowe już robiłam a także Jabłkowo-pomarańczowe także, ale takich co proponujesz jeszcze nie, ciekawe połączenie, takie niecodzienne. Jak zwykle pozmieniam coś w przepisie co proponujesz (nie wiem czemu ale jak mam przepis to czuję, że muszę coś zmienić i dodać lub odjąć coś od siebie :) ). Również inspirujące tak jak te białe kuleczki w przepisie ostatnim :)

    • Przepis podrzucony przez brata. ;)

      • O! to brat też piecze? Zdolniacha :) z chęcią będę tu zaglądać na przepisy :)