Sernik z malinami coś co przypadnie Ci do gustu
Propozycja na smaczny i prosty deser, do którego można do dać różnorakie owoce sezonowe. W moim przypadku były to świeżo zebrane maliny jesienne. Sernik, bo o nim mowa jest prosty w wykonaniu, lekki i apetyczny.
Składniki:
– 1 kostka masła
– 5 jajek
– 1,5 szklanki cukru (może być nieco mniej, jeśli ktoś lubi nieco mniej słodkie ciasta)
– 3 szklanki mąki
– 1 kg mielonego twarogu
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 opakowanie budyniu waniliowego (3/4l)
– 1 łyżka kakao
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– tłuszcz do wysmarowania tortownicy
Przygotowanie. Masło siekamy wraz z mąką i połową szklanki cukru i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części w stosunku – 1/2, 1/4, 1/4. Do ćwiartek dodajemy odpowiednio kakao i wiórki kokosowe. Wyrobione części ciasta schładzamy w lodówce około godziny. W między czasie przygotowujemy twaróg, który ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Następnie do masy dodajemy oddzielone wcześniej od białek żółtka, całość ponownie ucieramy. W wysmarowanej tłuszczem tortownicy układamy połowę rozwałkowanego ciasta, tak by przykryło całe dno oraz wchodziło nieco na ścianki tortownicy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z masą serową. Połowę masy serowej przelewamy do tortownicy, następnie rozsypujemy równomiernie owoce po tortownicy. Całość zalewamy pozostałą częścią masy serowej. Wierzch dekorujemy kruszonką wykonaną z pozostałych części ciasta – kakaowego i kokosowego w dowolnie przez nas wybrane wzory. Sernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Smacznego