Sałatka owocowa z 3 składników
Od rana „bombarduję” was zdjęciami na Insta z przygotowań do wspomnianej sałatki. Pomysły na nie rodzą się zazwyczaj z przypadku. Niemal codziennie odwiedzam jedną z sieci hipermarkerów, by zajrzeć na punkt z owocami. Jeśli znajdę coś ciekawego, to dokonuję szybkiego przejęcia i staram się z tymi produktami zrobić coś ciekawego.
Składniki
– ananas,
– mango,
– truskawki,
– mięta
– odrobina cukru
– 100 ml wody
Wykonanie:
Na początek w małym naczyniu przygotowujemy syrop z wody i cukru. Podgrzewamy go doprowadzając do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia dodajemy liście mięty i przykrywamy talerzykiem tak by syrop nabrał smaku i aromatu mięty. Zostawiamy kilka z nich do dekoracji sałatki. Z ananasa odcinamy spód grubości około 2 cm oraz podobnie pióropusz. Obieramy ananasa i kroimy wzdłuż na „cztery”. Wycinamy łykowaty rdzeń i ponownie jeszcze raz tniemy wzdłuż na pół by otrzymać osiem części – kroimy w kawałki grubości 0,5-1 cm. Mango dzielimy na pół, usuwamy pestkę. Następnie kroimy w plastry, dzięki temu łatwiej usunąć skórkę. Obrane mango kroimy w kostkę. Truskawki płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Całość polewamy syropem i dekorujemy listkami mięty.
Sałatka owocowa może byś skonsumowana bezpośrednio po przygotowaniu, lecz ja proponuję schłodzić ją w lodówce przez przynajmniej 2 godziny. Smaki się przegryzą ze sobą i będzie jeszcze lepsza.
Daj znać jeśli ją zrobisz i opisz w komentarzu swoje smakowe doznania.
Smacznego