Same zalety
Sałatki owocowe to jedne z tych przekąsek, które możemy konsumować o każdej porze roku. Nie ma co ukrywać – najlepiej smakują, kiedy przygotowane są ze świeżych owoców sezonowych: malin, jeżyn, truskawek, borówek i innych. Jednak zimą także można stworzyć finezyjny i smaczny posiłek. Sałatka owocowa są proste do przygotowania i przyrządzenia danie. Poradzi sobie z nimi nawet największy kulinarny laik. Wystarczy wybrać ulubione owoce. Umyć je, a następnie pokroić w dowolne kawałki i wymieszać. Do niektórych dodamy jogurt, bitą śmietanę, sok owocowy, a nawet lody. Wszystko zależy od tego co najbardziej lubimy i jakie smaki preferujemy.
Sałatka owocowa – składnik
– 1 pomelo,
– 1-2 owoce grejpfruta – w zależności od wielkości
– 1-2 owoce granatu – w zależności od wielkości,
– 1-2 mango – w zależności od wielkości,
– 1-2 owoce kaki – w zależności od wielkości,
– 0,5 kg winogron białych lub różowych
– mięta i cukier do przygotowania syropu lub wcześniej przygotowany syrop.
Wszystkie owoce myjemy pod bieżąca wodą i osuszamy. W pomelo i grejpfrucie nacinamy skórkę, zdejmujemy ją, a wnętrze owoców dokładnie oczyszczamy z bielma oraz błonek otaczających poszczególne cząstki owocu. Cząstki łamiemy na mniejsze fragmenty. Granat, także nacinamy i „łamiemy” na pół, po czym delikatnie wyłuskujemy ziarenka z wnętrza. Mango kroimy wzdłuż na połowę, i usuwamy z wnętrza pestkę. Następnie kroimy w paski szerokości około 2 cm, odwracamy usuwamy skórkę i kroimy w kostkę. Owoce kaki obieramy – najprościej zwykłą obieraczką do owoców. Kroimy na pół, następnie na „4” i w kostkę lub dość grube plasterki. Winogrona kroimy na polówki, możesz usunąć pestki jeśli masz takie życzenie. Wszystkie owoce przekładamy warstwami – kolejno pomelo wraz z grejpfrutem, mango, winogrona, kaki oraz granat. Postępujemy tak aż wykorzystamy wszystkie dostępne owoce. Całość polewamy syropem miętowym. Jak go przygotować opisałem tutaj – Sałatka owocowa z truskawek, ananasa i mango.
Sałatka owocowa najlepiej smakuje schłodzona, dlatego proponuję odłożyć ją do lodówki na 1-2 godziny. Choć wiem, że będzie to trudne, bo będzie kusiła swoim wyglądem oraz zapachami. Prezentacja – najefektowniej będzie wyglądać w przeźroczystej szklanej misie. Smacznego!