Zarejestruj się

2 × 3 =

Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Pieczone cukinie alternatywa dla nudnych przepisów

Przepis na „smacznie i zdrowo – cukiniowo” powstał ze zmiksowania kilku innych przepisów na pieczona cukinię. Szybkie i proste danie w sam raz na pełny posiłek nawet dla gości, którzy potrafią zaskoczyć. Tak więc jeśli posiadasz działkę, a na niej cukinię to śmiało możesz zaskoczyć tym wykonaniem gości.

Składniki:
– 2-3 średniej wielkości cukinie,
– 2 średnie cebule,
– 4 ząbki czosnku,
– oliwa z oliwek,
– mięso mielone ok 0,5 kg (takie jakie preferujesz),
– duża papryka,
– pół puszki kukurydzy,
– torebka białego lub ciemnego ryżu,
– żółty ser.

Wykonanie:
Cukinie myjemy i wycieramy, następnie odcinamy końce i wydrążamy cukinie w środku, tak by przypominały łódki. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy ta się zeszkli dodajemy posiekany czosnek  jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i całość podsmażamy. Kolejne składniki czyli posiekaną w paprykę, kukurydzę oraz ryż także dodajemy na patelnię tak by wszystko się razem podgrzało. Wydrążoną cukinię układamy na odpowiednią blachę lub szkło żaroodporne i posypujemy szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Farsz umieszczamy w łódeczkach, tak by utworzył mała górkę. Wypełnione cukinie wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze ok 175 stopni na około 30 minut. Jeśli nie chcemy  zbytnio spiec jej z wierzchu proponuję przykryć ją folią aluminiową na pierwsze 15 minut i dopiero ją odkryć. Po tym czasie posypujemy cukinię startym na grubych oczkach tartki serem i zapiekamy jeszcze około 10 minut. Cukinie podajemy gorące zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Smacznego.

O Autorze

Cieszę się, że dotarłeś do tego miejsca. Liczę, że powyższy wpis Ci się spodobał. Jeśli tak, to uczyń mi ten zaszczyt oraz przyjemność - polajkuj, skomentuj lub udostępnij powyższy tekst. Bardzo łasy jestem na takie pochlebstwa. To one sprawiają, że mam więcej energii by sprawić Ci dobrze tym, co robię. Twoje niewinne kliknięcie sprawi, że więcej dobrych ludzi trafi do tego miejsca. Dla Ciebie to małe kliknięcie, dla mnie duża szansa. To jak będzie, pomożesz mi?

Podobne Posty

  • Nina Kurzyna

    jadłam takowe kiedyś, aczkolwiek nie Wojtkowe – ale dobre ;)

  • W planach jeszcze cukinia z innymi wynalazkami jako dodatkami ;)

  • Asia Lenart

    Szybkie i smaczne :)

    • Mam jeszcze na cukinię parę fajnych pomysłów puki jeszcze mam dostęp do świeżej i własnej ;)

  • Asia Lenart

    Podbijam odpowiedź, bo udało mi się spróbować cukinii w wykonaniu Wojtka. Mistrzostwo :D
    Jeszcze trochę wprawy i możesz zostać nowym MasterChefem :)

    • Mina przy moim krojeniu warzyw nożem szefa w Twoim wykonaniu bezcenna ;)

      • Asia Lenart

        Bo ja bym już dawno palce sobie poobcinała gdybym tak zaczęła kroić :D

        • I tak jeszcze wolno kroiłem, jeszcze by się ktoś widoku krwi przestraszył.

          • Asia Lenart

            Ej, wypraszam sobie. Twarda jestem! :p

          • ale mina była nietęga momentami

          • Kasia Kruk

            aż tak strasznie było

      • Kasia Kamińska

        aż tak dobrze manipulujesz nożem szefa kuchni ? :P

  • Angelika Chodzidło

    Wygląda nieźle ;) Jak znajdę więcej czasu to zrobię i dam znać czy dobre :P

  • Karolina Niezgoda

    apetyczne danie trzeba sprawdzić ;)

  • Anita Kłos

    a może spróbować zapiec w młodych patisonach

  • Gosia Król

    widać ze często coś pichcisz ;)


Warning: A non-numeric value encountered in /public_html/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_frontpopUp.php on line 64