Pieczone cukinie alternatywa dla nudnych przepisów
Przepis na „smacznie i zdrowo – cukiniowo” powstał ze zmiksowania kilku innych przepisów na pieczona cukinię. Szybkie i proste danie w sam raz na pełny posiłek nawet dla gości, którzy potrafią zaskoczyć. Tak więc jeśli posiadasz działkę, a na niej cukinię to śmiało możesz zaskoczyć tym wykonaniem gości.
Składniki:
– 2-3 średniej wielkości cukinie,
– 2 średnie cebule,
– 4 ząbki czosnku,
– oliwa z oliwek,
– mięso mielone ok 0,5 kg (takie jakie preferujesz),
– duża papryka,
– pół puszki kukurydzy,
– torebka białego lub ciemnego ryżu,
– żółty ser.
Wykonanie:
Cukinie myjemy i wycieramy, następnie odcinamy końce i wydrążamy cukinie w środku, tak by przypominały łódki. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy ta się zeszkli dodajemy posiekany czosnek jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i całość podsmażamy. Kolejne składniki czyli posiekaną w paprykę, kukurydzę oraz ryż także dodajemy na patelnię tak by wszystko się razem podgrzało. Wydrążoną cukinię układamy na odpowiednią blachę lub szkło żaroodporne i posypujemy szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Farsz umieszczamy w łódeczkach, tak by utworzył mała górkę. Wypełnione cukinie wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze ok 175 stopni na około 30 minut. Jeśli nie chcemy zbytnio spiec jej z wierzchu proponuję przykryć ją folią aluminiową na pierwsze 15 minut i dopiero ją odkryć. Po tym czasie posypujemy cukinię startym na grubych oczkach tartki serem i zapiekamy jeszcze około 10 minut. Cukinie podajemy gorące zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego.